Behandeling (individueel aanbod)
Psychotherapie Praktijk Claessen (PPC) biedt aan volwassenen (18+ jaar) individuele psychotherapie aan voor verschillende klachten in de Gespecialiseerde GGz ook Specialistische GGz genoemd (G-GGZ of SGGZ), dat wil zeggen bij meervoudige of complexe problematiek;
Wij bieden behandeling aan voor de volgende klachten:
- neurobiologische ontwikkelingsstoornissen, zoals Autisme Spectrum Stoornis (ASS) en AD(H)D
- neurocognitieve stoornissen zoals dementie en Niet Aangeboren Hersenletsel
- depressieve stemmingsstoornissen;
- angststoornissen;
- obsessief-compulsieve en verwante stoornissen
- trauma- en andere stressorgerelateerde stoornissen
- persoonlijkheidsstoornissen
- somatische symptoom- en verwante stoornissen
- disruptieve, impulsbeheersings- en andere gedragsstoornissen
- comorbide en milde (dus niet als hoofddiagnose) middelgerelateerde en verslavingsstoornissen
- comorbide (en dus niet als enige of als hoofddiagnose) hoogbegaafdheid
Neurocognitieve klachten
Neurocognitieve klachten bestaan uit problemen met het geheugen, taal, gedrag en het oplossen van problemen, zoals ten gevolge van een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) of dementie. Regelmatig gaan neurocognitieve problemen samen met angst- of depressieve klachten of spelen er problemen met het accepteren van verminderde functies of zelfs uitval. Ook voor deze klachten biedt PPC diagnostiek en behandeling aan.
Overige klachten
Natuurlijk bestaan er nog andere klachten die behandeling vragen. Denk aan assertiviteitsproblemen, een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, impuls-, emotie- en agressieregulatieproblemen, onverklaarbare lichamelijke klachten, wisselende stemmingen en/of problemen in sociaal contact.
Het kan zijn dat u al enige tijd klachten ervaart, maar dat ze nog niet zo ernstig zijn dat ze tot uitval of slecht functioneren leiden of dat u denkt dat het wel meevalt of er alleen in bepaalde situaties last van heeft. Pijn en stress horen nu eenmaal bij het leven, maar toch kan behandeling aangewezen zijn en is het onnodig om met uw klachten te blijven doorlopen. Aarzel niet om Contact op te nemen bij twijfel of vragen.
Verder bieden wij de volgende behandelmethodieken aan:
- Cognitieve gedragstherapie (CGT), zowel individueel als in een groep
- Schematherapie, zowel individueel als in een groep
- psycho-educatie modules zoals bijvoorbeeld bij ASS/ADHD, zowel individueel als in een groep
- psychotherapie, zowel individueel als in een groep
- systeempsychotherapie
- psychodynamische groepstherapie
- EMDR
- Virtual reality bril
- Narratieve Exposure Therapy (NET)
- een sterk verhaal, een herstelgerichte interventie voor persoonlijkheidsstoornissen, zowel individueel als in een groep
- Acceptance and commitment therapy (ACT), zowel individueel als in een groep
- dramatherapie, zowel individueel als in een groep
- combigroep bestaande uit een uur groepspsychotherapie en een uur dramatherapie (voor de meer kwetsbare cluster B persoonlijkheidsstoornissen)
- emotieregulatietraining (VERS), zowel individueel als in een groep
- DGT (individueel)
- Compassiegerichte therapie, zowel individueel als in een groep
- Runningtherapie als aanvulling op een lopend individueel of groepstraject.
Behandeling/ Procedure
U dient zich eerst aan te melden bij onze praktijk. Na ontvangst van de benodigde informatie èn een geldige verwijsbrief van een huisarts of behandelaar, wordt u gebeld door onze aanmeldfunctionaris met als doel een eerste (telefonische) screening of PPC inderdaad een passend aanbod heeft voor u. Zo hoort u op korte termijn welke mogelijkheden er zijn en hoe lang een eventuele wachttijd is. Indien akkoord, zult u vervolgens worden uitgenodigd voor (meerdere) intakegesprekken, waarin uitgebreid uw klachten en hulpvraag worden geïnventariseerd. Samen met u kijken we welke behandeling is aangewezen en hoeveel sessies er nodig zijn. Middels het opstellen van behandeldoelen spreken we af hoe en wanneer de doelen bereikt worden. Periodiek wordt er geëvalueerd over het verloop van de behandeling en uw tevredenheid. Met uw (schriftelijke) toestemming zal na de intake en na verloop van elk jaar, uw huisarts/ verwijzer worden geïnformeerd over het beloop van de behandeling. Gezamenlijk besluiten we wanneer we de behandeling zullen afronden. In het laatste gesprek wordt er met u geëvalueerd over het behaalde resultaat, over het door u ervaren (behandel)contact en over uw tevredenheid ten aanzien van de behandeling. Eventuele vervolgstappen zullen besproken worden. Hierna sturen wij een afrondingsbrief naar uw huisarts/ verwijzer en zal het dossier worden gesloten.